Het ontstaan van Jonkman Opleidingen

Al bijna 25 jaar is Jonkman Opleidingen dé logistieke en veiligheidsopleider van zuidwest-Nederland. Het bedrijf van de familie Jonkman is gevestigd in Terneuzen en een bekende uit de regio. Maar hoe is Jonkman Opleidingen eigenlijk ontstaan? 

Het begin

In het Zeeuwse Terneuzen werkte Peter Jonkman bij een verpakkingsfabrikant als warehousemanager. Hij merkte dat veel van de warehousemedewerkers wel een certificaat hadden om een heftruck te besturen, maar dit in de praktijk niet goed konden. Hij ondervond dat er geen goede logistieke opleiders in de omgeving waren. Daarom besloot hij zelf mensen een heftruck cursus te geven. Hij mocht van het bedrijf waar hij werkte een heftruck lenen en gebruikte een kantoortje als theorielokaal. In 1998 leidde hij zo’n 100 chauffeurs op per jaar. Een jaar later kwam zijn zoon Roald erbij als instructeur en leidden ze samen 250 chauffeurs op per jaar.

Het aantal cursisten bleef groeien en nadat Jonkman zelf een heftruck kocht en een bedrijfshal huurden, kwamen zij in contact met chemiebedrijf Dow. Dow wilde hun mensen graag laten opleiden door Jonkman, maar Jonkman had niet alle cursussen die Dow nodig had. Zo begonnen de mannen steeds meer logistieke cursussen aan te bieden en ontstond de bedrijfsnaam Jonkman Logistics.

The Safety Network

Rond 2008 wilde Jonkman Logistics uitbreiden met BHV -en EHBO cursussen en brandveiligheidscursussen. Zij besloten hun naam te veranderen in de huidige naam, Jonkman Opleidingen. Alhoewel Peter en Roald heel veel cursussen zelf gaven, huurden zij voor de brandveiligheidscursussen (inmiddels partnerbedrijf) TSA Safety Services in. De bedrijven maakten veel gebruik van elkaars expertise en gingen een samenwerkingsverband aan onder de naam TSA Safety Group. TSA Safety Group breidde uit en kreeg een nieuwe naam: The Safety Network. Deze naam is de huidige naam van een samenwerkingsverband tussen meerdere veiligheidsbedrijven. Jonkman Opleidingen is ook nog steeds onderdeel van dit netwerk en werkt veel samen met de partnerbedrijven.

Jonkman Opleidingen als bedrijf

Jonkman Opleidingen is een echt familiebedrijf. De familie Jonkman is nog steeds actief in het bedrijf en kennen hun medewerkers door en door. Hierdoor voelen zij inmiddels ook een beetje als familie. De medewerkers zijn ook net zo trots op het bedrijf als de familie Jonkman zelf.  

Roald Jonkman geeft hedendaags nog veel cursussen: ‘Wij zijn een gepassioneerde opleider met hart voor onze producten. Met elkaar zorgen we dat het bedrijf doorgaat en we zijn trots dat we met een klein team toch zo’n 15.000 mensen per jaar opleiden. Wij proberen altijd de klant het best te helpen en zeggen niet snel nee als een klant met een verzoek komt. Zo zijn we ook gegroeid tot wie we nu zijn.’

Benieuwd naar hoe het is om te werken bij Jonkman Opleidingen?