Alle werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken. Om daarvoor te zorgen is de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Werkgevers en werknemers zijn samen verantwoordelijk voor het gezond en veilig werken en voor de invulling van deze wet in de eigen organisatie of branche. Zo heeft de werkgever de plicht tot informeren van de werknemers over de werkzaamheden, risico’s en maatregelen en hebben de werknemers de verplichting instructies en cursussen te volgen op het gebied van gezond en veilig werken.
De Jonkman examens worden volgens de wetten en normen van de Arbowet samengesteld en afgenomen.
Bekijk het volledige aanbod Jonkman gecertificeerde opleidingen.
SOG is de afkorting van de SSVV Opleidingengids.
SSVV is de Stichting samenwerken voor veiligheid.
Het doel van de SOG is het verstrekken van informatie aan opdrachtgevers, opdrachtnemers (o.a.) aannemers en uitzendbureaus) en certificatie-instellingen over risicovolle taken en omgevingen en de eisen waaraan de inhoud en eventuele toetsing van training en instructies dient te voldoen. Bij risicovolle taken moet gedacht worden aan werken met risicovol gereedschap en werktuigen of het werken met risicovolle werkmethoden. Bij een risicovolle omgeving betreft het werk dat wordt uitgevoerd in omstandigheden die risico’s met zich meebrengen, zoals onder ander het werken in installaties in de (petro)chemie.
SOG examens zijn gericht op de risicovolle taken in industrie, bouw en installatiebranche.
De SOG examens zijn mogelijk bij de volgende opleidingen: Heftruck, Hoogwerker, Verreiker, Buitenwacht, Ademluchtdrager, Gasmeten 1-daagse, Gasmeten 2-daagse, Flensverbindingen, Verplaatsen van lasten met handhijsgereedschappen en Aanslaan en begeleiden van lasten. Veel van deze opleidingen worden ook aangeboden aan personen die al ervaring hebben. Vind hier het volledige aanbod van SOG opleidingen.